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The recent fire that resulted in the closure of a bridge on the Santa Monica Freeway 
section of Interstate 10 (I-10) in Los Angeles, California, has caused the detour of 
approximately 290,000 vehicles a day, adversely affecting the lives of local travelers, 
the movement of goods and services, and the local and regional economies. Although 
the investigation is still ongoing, this incident appears to be very similar to the fire that 
resulted in the 2017 collapse of the Interstate 85 (I-85) bridge over Piedmont Avenue in 
Atlanta, Georgia. This event in California again raises serious concerns about storing 
materials, including flammable, explosive, or hazardous materials, under bridges and 
other elevated structures. 

 
After the investigation of the I-85 bridge collapse, FHWA issued information to remind 
the State Departments of Transportation (SDOT) of the pertinent Federal regulations on 
the storage of materials in the right-of-way (ROW) (23 CFR 710.403 and 
710.405). Specifically, 23 CFR 710.403 requires that any alternative use of the ROW 
must be “[c]onsistent with the . . . safety of the facility, and such use must not impair 
the highway or interfere with the free and safe flow of traffic.” Also, should an 
alternative use of the ROW be allowed, 23 CFR 710.405 requires the development and 
execution of a Right-of-Way Use Agreement ensuring, among other things, the safety of 
the facility. FHWA guidance concerning 23 CFR 710.405 (Frequently Asked 
Questions (FAQs) – Right-of-Way (ROW) – Policy and Guidance – Real Estate – 
FHWA (dot.gov)) provides: 

 
32. Q: § 710.405. Are there fundamental restrictions on ROW use 
agreements? 

https://www.fhwa.dot.gov/real_estate/policy_guidance/qa710.cfm#q_32
https://www.fhwa.dot.gov/real_estate/policy_guidance/qa710.cfm#q_32
https://www.fhwa.dot.gov/real_estate/policy_guidance/qa710.cfm#q_32
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A: The real property cannot be used for non-highway purposes if the real 
property is necessary, either currently or in the foreseeable future, for safe and 
secure operation and maintenance of the highway facility. If such conflicts exist, 
the real property would be considered unavailable. The only exception may be 
for interim uses, which are terminated when the real property is needed for 
highway purposes. 

 
The proposed non-highway use must meet the conditions in 23 CFR 710.405(a), 
including preservation of safety of the facility and its users. The FHWA views 
the manufacture or storage of flammable, explosive, or hazardous material on 
the ROW as presumptively a safety hazard. [Emphases added] This 
presumption does not preclude the transverse or longitudinal installation of such 
items as petroleum pipelines that have been approved in accordance with the 
regulations. 

 
Similarly, within the scope of the proposed non-highway use of the facility, 
there is a presumption that any structures, buildings, or facilities which utilize 
combustible materials (such as wood, wood fiber, plastic etc.) that may be fire 
hazards do not satisfy 23 CFR 710.405(a). Such non-highway uses cannot be 
allowed under or adjacent to overpasses and bridges, absent a showing that 
such uses would provide for the safe and secure operation and maintenance of 
the highway facility. [Emphasis added] 

 
 

Although the FHWA has not defined flammable as used in the FAQ cited above, 
FHWA considers the plain language definition of flammable—“capable of being easily 
ignited and of burning quickly”—as being consistent with the direction and intent of the 
response. 

 
Additionally, in April 2018, the National Transportation Safety Board issued a Safety 
Alert (SA-073) on “Protecting Bridges from Fire Damage and Collapse.” The Safety 
Alert recommended that SDOTs remove materials from beneath bridges if they pose a 
risk of a fire event, improve surveillance and lock storage areas to restrict entry. 

 
In light of the I-85 and I-10 fires, bridge owners should continue to direct inspectors, 
during their routine inspections, to be observant of materials, including flammable, 
explosive, or hazardous materials, stored under bridges, document any such materials 
stored in the ROW in the inspection report, and, if concerns exist, to communicate those 
concerns appropriately to the SDOT bridge inspection program manager. The 
discovery of such materials stored underneath a highway bridge should be treated as a 
critical finding requiring immediate follow-up action in accordance with our regulations 
and guidance (NBIS Regulations and Guidance) to ensure public safety, and must be 
reported to the FHWA (23 CFR 650.313(q)). 

 
Please share this memorandum with the appropriate officials and staff from the 
highway-bridge-owning State, Federal, and Tribal agencies in your State. In doing so, 
remind them of the requirements of the pertinent Federal regulations, and of the 

https://www.ntsb.gov/Advocacy/safety-alerts/Documents/SA-073.pdf
https://www.fhwa.dot.gov/bridge/nbis.cfm


STATE OF CALIFORNIA • DEPARTMENT OF TRANSPORTATION EXHIBIT 
DOCUMENTATION AND TREATMENT OF MATERIALS 15-EX-20 (NEW 07/2024) 
STORED UNDER A HIGHWAY BRIDGE (Cont.) 
 

Page 3 of 3 

 
 

direction to treat the discovery of materials, including flammable, explosive, or 
hazardous materials, stored in the ROW underneath bridges as an inspection critical 
finding. 

 
If you have any questions or need additional information related to right of way, please 
contact Nic Thornton at (202)366-1352 or Nicholas.Thornton@dot.gov, or issues 
related to bridges or structures, please contact Joey Hartmann at (202)366-4599 
or Joey.Hartmann@dot.gov. 

 
 

Except for the statutes and regulations cited, the contents of this document do not have 
the force and effect of law and are not meant to bind the States or the public in any way. 
This document is intended only to provide information regarding existing requirements 
under the law or agency policies. 

mailto:Nicholas.Thornton@dot.gov
mailto:Joey.Hartmann@dot.gov



